SOA's en orale seks

Orale seks is voor veel mensen een fijne manier om extra opgewonden te worden. Uit onderzoek van dokterdokter.nl, bleek dat twee derde van de Nederlanders orale seks een goede aanvulling op hun seksleven vindt. Wat veel mensen echter vergeten, is dat je óók door orale seks een SOA, of erger, kunt oplopen. In dit artikel leggen we je uit wat voor SOA's en ziektes je kunt oplopen, en hoe je dit simpel kunt voorkomen.

Pijpen en SOA’s?

Ja. De meeste SOA’s zijn ook overdraagbaar door pijpen, onder andere de SOA's die het meest voorkomen in Nederland: chlamydia, gonorroe, hiv, hepatitis B en syfilis. Zowel voor degene die pijpt als degene die gepijpt wordt, loopt risico op een SOA. Daarnaast zijn de virussen Herpes (koortslip en Herpes Genitalis) en het HPV virus (genitale wratten en verhoogde kans op baarmoederhalskanker) ook overdraagbaar via orale seks. SOA’s kunnen gaan zitten op het slijmvlies van zowel de geslachtsorganen als de mond en keel. Het contact tussen de slijmvliezen van de penis en de mond, met daarbij het voorvocht, en eventueel sperma en bloed, zorgt dat de SOA overgedragen kan worden.

Hoe kan je veilig pijpen?

Heb je orale seks met losse contacten? Dan is het verstandig een condoom te gebruiken. In principe is elk condoom geschikt voor oraal contact. Wingman condooms zijn ook geschikt voor orale seks, ze zijn extra dun voor een natuurlijk gevoel en zo goed als geur en smaakloos. Het glijmiddel op het condoom is geschikt voor consumptie. Zorg voor een goed passend condoom en pas op met tanden en eventuele piercings.

Bij wisseling van oraal naar vaginaal is het aan te raden een nieuw condoom te gebruiken. Een eventuele SOA kan zich verspreiden van de vagina naar de mond en keel. Er moet na orale seks in ieder geval nieuw glijmiddel worden toegevoegd.

Beffen en SOA’s?

Ook door beffen kunnen SOA’s worden overgedragen, hetzelfde als bij pijpen. Als de vrouw menstrueert is er door het bloed een verhoogd risico op HIV besmetting. Om je tegen SOA’s, Herpes en HPV te beschermen (zowel de gever als ontvanger) kun je een beflapje gebruiken, dat is soort rubber ‘doekje’ dat je over de vagina legt zodat er geen direct contact is tussen de slijmvliezen van de mond en het geslachtsorgaan. Je kunt ook zelf een beflapje maken door een condoom open te knippen.