Seks als jij of je partner ongesteld is

De ene vrouw denkt “nee dankje”, de ander heeft juist extra zin in seks tijdens de menstruatie periode. Bij de een is het extra lekker, bij de ander doet het pijn. Er is dus geen stelregel voor. Heb jij extra zin tijdens je menstruatie dan is het een kwestie van proberen. Meeste mannen hebben er niet zo'n probleem mee, maar er zijn er ook die het niks vinden. Overleg dus met je partner en neem de juiste voorzorgsmaatregelen tegen eventuele bloedvlekken en jullie veiligheid. 

Doordat er bloed in het spel is, is seks tijdens de menstruatie iets anders dan buiten die periode. Heeft een van jullie HIV dan is seks tijdens de menstruatie af te raden, want HIV wordt met name via bloed overgedragen. Tijdens jouw of je partners' menstruatie, is de kans dat HIV wordt overgedragen naar je partner dus een stuk groter.  Voor andere SOA’s maakt het niet uit als je onbeschermde seks hebt als je ongesteld bent: je hebt net zo veel/weinig risico als de rest van de maand. 

Je kan ook gewoon zwanger worden, omdat de spermacellen in je lichaam enkele dagen kunnen overleven en in combinatie met een vroege eisprong kan dit leiden tot een baby. Ben je aan de pil of gebruik je een nuvaring dan geldt dat niet, ook tijdens de stopweek ben je dan beschermt tegen zwangerschap. 

Tips voor seks tijdens de menstruatie

Wil je evengoed seks hebben als jij of je partner ongesteld is? Dat kan dus zeker. Denk echter wel aan elkaars veiligheid. We hebben de volgende tips opgesteld om er een fijne en veilige ervaring van te maken:

 • Let op je veiligheid en die van je partner, je loopt net zoveel risico op een SOA 
  als anders, je kan zwanger worden en je loopt veel meer risico op HIV. Condooms zijn
  aan te raden!
 • Was je even goed van te voren met lauw water.
 • Seks in de douche, dan ben je van veel ‘problemen’ in een keer af.
 • Gebruik een donkere handdoek om op te liggen, en was deze gelijk na de seks met koud water.
 • Houd vochtige doekjes of een nat washandje of handdoekje in de buurt om tussendoor even wat schoon te kunnen vegen.
 • Hoeft penetratie (in de vagina) niet voor je of vind je partner dat niet prettig, dan
  kan je met een tampon in wel andere seksuele handelingen ontvangen en
  verrichten.
 • Condooms maken het schoonmaken eenvoudiger! Wingman Condooms zijn speciaal ontwikkeld voor een extra veilige en betere seksbeleving. Er zitten handige vleugeltje om
  het condoom heen waardoor je het condoom gemakkelijk om kan doen, zonder dat je
  het condoom aanraakt. Doordat je het Wingman Condoom niet aanraakt bij het
  omdoen, is de overdracht op SOA's kleiner dan bij traditionele condooms.