Welke problemen kun je krijgen met het gebruik van een condoom?

Goed! Je gebruikt een condoom tijdens de seks! Helaas kunnen er altijd wat problemen ontstaan als je seks hebt met een condoom. Vaak zijn deze problemen echter makkelijk te voorkomen. In dit artikel lees je wat de meest voorkomende problemen met condooms zijn en hoe je deze kunt oplossen.

 • De penis is niet stijf: bij een slappe penis zal de penis ‘wegschieten’, door de lichte druk die uitgeoefend wordt op de kop van de penis. De penis moet stijf zijn om voldoende tegendruk te geven tijdens het afrollen. In stijve toestand glijdt het condoom er gemakkelijk omheen.
 • Verkeerd om: doe je een condoom verkeerd om, dan is-ie niet af te rollen. Bij een gewoon condoom is dat te zien aan de manier waarop het condoom is opgerold. Bij een Wingman condoom is dit gemakkelijker te zien: het logo op  de vleugels moet naar boven wijzen. Dit logo in de vorm van een “w” is duidelijk te zien en te voelen. Mocht je het condoom echter al verkeerd om geprobeerd hebben, dan zul je een nieuw condoom moeten gebruiken om te voorkomen dat door het voorvocht waarmee de buitenkant van het verkeerd om gebruikte condoom in aanraking is geweest, alsnog leidt tot een SOA of ongewenste zwangerschap. Lees hier meer over hoe je een condoom op de juiste manier om moet doen.
 • Het condoom is te groot: wanneer het condoom in verhouding tot de
  omtrek van de stijve penis te groot is, zal het afrollen wel lukken, maar zal
  het condoom vervolgens los om de penis zitten waardoor deze er eenvoudig weer
  afglijdt. Lees hier meer over hoe je je condoom maat bepaalt.
 • Het condoom is te klein: wanneer het condoom in verhouding tot de
  omtrek van de stijve penis te klein is, zal je bij het aanbrengen te veel
  weerstand ervaren. Lees hier meer over hoe je je condoom maat bepaalt.
 • Bij Wingman condooms kunnen de vleugels losgaan als je niet beide vleugels van je Wingman naar beneden duwt. Als je slechts 1 vleugel vasthoudt, kan het condoom vroegtijdig uit de vleugels gaan. Het naar beneden duwen van beide vleugels van een Wingman kan zowel met 1 hand als met 2 handen.
 • Het condoom gaat klem zitten: bij een gewoon condoom gaat de ring weleens klem zitten onder de eikel, voor het afrollen over de voorhuid en de rest van de penis. Met een Wingman heb je daar geen last van. Om het condoom verder te kunnen rollen kan je het beste het condoom voorzichtig een beetje oprekken met je vingers (daar heb je dus bij voorkeur een extra hand bij nodig, die het tuutje dichthoudt) om het over de drempel te tillen en dan verder af te rollen. Een iets groter of soepeler condoom kan ook helpen. Probeer een aantal merken uit tot je er een hebt die goed werkt.

Wat moet ik doen als er irritaties ontstaan tijdens de seks?

Acute irritatie:
- Kijk of de breedte-maat van je condoom geschikt is voor de omtrek van je erectie. Een te kleine maat condoom kan te veel knellen. Lees hier meer over hoe je je condoom maat bepaalt. Het kan zijn dat je allergisch bent voor latex. Voor mensen met een allergie voor latex zijn er kunststof condooms op de markt, voorbeelden hiervan zijn Durex Avanti en Protex Original.

Zorgen:
- Ga voor de zekerheid naar de huisarts wanneer je om welke reden dan ook bezorgd bent dat jij of je partner toch zwanger of geïnfecteerd is geraakt.