Wat te doen tegen vaginale droogheid?

Vaginale droogheid merk je met name tijdens de seks. In sommige gevallen hebben vrouwen er ook in het dagelijks leven last van. Erg vervelend dus. In dit artikel lees je meer over hoe vaginale droogheid ontstaat en wat je er tegen kunt doen.

Hoe ontstaat een droge vagina?

Een droge vagina ontstaat doordat de slijmvliezen in je vagina die de boel vochtig horen te houden hun werk niet (meer) goed doen. Tijdens en na de overgang is het een veelvoorkomend probleem, maar op iedere leeftijd kan je er last van hebben. Het kan veroorzaakt worden doordat een vrouw niet opgewonden genoeg is, maar ook door aanleg, hormonen, stress, slaaptekort, roken, medicijnen tegen allergieën en verkoudheid, en sommige antidepressies. 

Wat kun je er aan doen?

Kort gezegd: voldoende seks, masturberen en oefeningen.Door het regelmatig stimuleren van de slijmvliezen blijven die beter doorbloed en actief. Seks, masturberen en het doen van bekkenoefeningen zorgen voor goede doorbloeding van de vagina en houden deze in goede conditie. Verminderde zin in seks en minder opgewonden raken is vooral een mentale oorzaak. 

Gebruik van glijmiddel

Heb je door de droogheid van je vagina last van pijn tijdens de seks, dan kan glijmiddel een oplossing zijn. Een beetje siliconen glijmiddel in de vagina smeren helpt eigenlijk altijd, ook als verlichting voor dagelijkse irritatie door droogheid. Het is symptoom bestrijding, dus het lost het probleem niet op maar kan wel een tijdelijke oplossing zijn en bijdragen aan een prettigere seksuele ervaring. Wellicht draagt dat weer bij aan meer seks en dat is weer goed voor de slijmvliezen ;-).

Glijmiddel is het meest gebruikte middel tegen vaginale droogheid. Vooral als je voornamelijk tijdens de seks last hebt is glijmiddel erg geschikt, en volgens velen ook toevoeging aan het seksleven. We kunnen je gelijk voorzien: Wingman glijmiddel is een glijmiddel op siliconen basis en heeft speciale verzorgende bestanddelen.

Andere oplossingen

Naast glijmiddel zijn er 2 soorten middelen die je op dagelijkse/regelmatige basis kunt gebruiken en die ook geschikt zijn als de vaginale droogheid je in dagelijks leven irriteert:

1. Vaginale oestrogenen: 

Dit is een medicijn en krijg je alleen op recept van de huisarts. Ze zijn er in crème en in tabletten. Aangezien het een veelvoorkomend probleem is, zal hij/zij je er meer over kunnen vertellen.

2. Vaginale moisturizer of bevochtigingsgel: 

Een soort dagcrème of capsules voor je down under. Je brengt het eens in de zoveel dagen in/aan. Het is niet zo bekend en populair als glijmiddel en de meningen over hoe goed het is verschillen sterk. Het is in Nederland zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist, of via internet.