Stoppen met de pil?

Er zijn genoeg redenen te verzinnen om te stoppen met de pil. Sommige hebben last van vervelende bijwerkingen, anderen vinden het elke dag innemen van de pil onhandig, en sommige vrouwen willen geen onnatuurlijke hormonen in hun lichaam krijgen. In dit artikel lees je meer over de gevolgen en bijwerkingen als je stopt met de pil, én geven we tips over wat voor anticonceptie je kunt gebruiken als je besluit te stoppen met de pil.

Zwanger worden

Zodra je stopt met de pil kan je in theorie gelijk zwanger worden. Sterker nog, als je er eentje vergeet in te nemen kan je in theorie al zwanger worden. Dit zijn wel uitzonderingen, maar het is zeker per vrouw verschillend hoe snel ze weer vruchtbaar genoeg is nadat ze gestopt is met de pil. Het kan zo een jaartje duren voor je na je gestopt bent met de pil zwanger wordt. 

Als je stopt met de pil om zwanger te worden, raden sommige artsen aan om een tijdje condooms te gebruiken tot je cyclus weer wat regelmatiger is. Op deze manier is het beter bij te houden wanneer je je ovulatie hebt en wanneer je zwanger geworden bent. Ook wordt aangeraden om Foliumzuur te gaan slikken. Je huisarts kan je hier meer over vertellen.

Hou je niet van het ongemak van traditionele condooms? Probeer dan het Wingman Condoom. Wingman Condooms zijn speciaal ontwikkeld voor een extra veilige en betere seksbeleving. Er zitten handige vleugeltje om het condoom heen waardoor je het condoom gemakkelijk om kan doen, zonder dat je het condoom aanraakt. Doordat je het Wingman Condoom niet aanraakt bij het omdoen, is de overdracht op SOA's kleiner dan bij traditionele condooms. 

Bijwerking als je stopt met de pil

Een andere belangrijke reden voor vrouwen om te stoppen met de pil zijn de hormonen en de bijhorende bijwerkingen. Bijwerkingen zijn er in alle soorten en maten. Een aantal voorbeelden:

1. Humeur

De pil wordt wel eens aangewezen als reden voor depressieve gevoelens of een slechter humeur, maar door anderen juist als reden waardoor ze zich beter voelen. Verschillende soorten pillen hebben ook verschillende bijwerkingen per persoon dus dat is toch een kwestie van proberen. Als je stopt met de pil kun je een verandering in je humeur merken. In het begin kan dat wat heftiger zijn omdat je lichaam zijn eigen hormoonbalans weer moet vinden.

2. PMS klachten

PMS klachten (buikpijn, opgezwollen borsten, gevoelige borsten, hoofdpijn, hartkloppingen, duizeligheid en huilbuien) kunnen terugkomen, maar dat is dan wel alleen rond je menstruatie.

3. Vocht vasthouden / aankomen

Een bekende bijwerking, en in sommige gevallen verlies je dus wat gewicht als je stopt. Je borsten kunnen ook wat minder vol worden als die door de pil wat voller zijn geworden.

4. Libido

Een veelgehoorde klacht van dames aan de pil is een lager libido. Stoppen met de pil zou dus kunnen zorgen voor meer zin in seks. Geen garantie helaas.

Hoe kan je voorkomen dat een condoom scheurt?

Condooms worden uitvoerig getest en scheuren niet zomaar. Het materiaal is stevig en zeer rekbaar. Omdat het zo dun is, is een beschadiging echter wel snel gemaakt. Grootste oorzaak van scheuren is dan ook beschadiging tijdens bewaren en/of gebruik. Hoe een condoom kan scheuren en hoe je kan voorkomen dat een condoom scheurt lees je in het volgende overzicht.

1. Kwaliteitsvoorwaarden niet naleven

Condooms kunnen scheuren wanneer je niet let op de kwaliteitsvoorwaarden waar een goed condoom aan moet voldoen:

Oorzaak: Condoom niet CE gekeurd.- Oplossing: In Europa moeten condooms een CE-markering hebben, dan voldoen ze aan de veiligheidsvoorwaarden en de kwaliteitseisen. Let daar op als je een condoom koopt. Wingman Condooms hebben een CE-markering.

Oorzaak: Over datum.- Oplossing: Een condoom is tussen 1 en 5 jaar houdbaar, daarna neemt de kwaliteit af. Check de datum op de verpakking.

Oorzaak: Beschadigt bij bewaren.- Oplossing: Bewaar je condooms op een koele, droge plek buiten bereik van direct zonlicht.

Oorzaak: Beschadigt bij openmaken.- Oplossing: Scheur een condoom open langs de rand en gebruik daarvoor geen scherpe objecten.

Oorzaak: Scherpe objecten.- Oplossing: Pas ook op met scherpe objecten zoals sieraden en nagels bij het omdoen en aanraken van het condoom. Tip: Het ontwerp van het Wingman Condoom voorkomt dat je het condoom aanraakt en dus beschadigt!

Oorzaak: In combinatie met verkeerde middelen.- Oplossing: Condooms gaan niet samen met crèmes, oliën en vetten, gebruik alleen geschikte glijmiddelen. Tip: Wingman Glijmiddel.

2. Condoom verkeerd gebruiken

Naast beschadiging is ook verkeerd gebruik een reden tot scheuren. Het gaat dan om te veel/te plaatselijk oprekken van het condoom:

  • Te weinig ruimte in top en lucht: De tip, of het reservoir, van het condoom moet luchtvrij zijn en voldoende ruimte hebben om het sperma te kunnen opvangen.
  • Te lang gebruikt: Na 15-20 minuten intensief gebruik van een condoom raakt het minder betrouwbaar en is het verstandig een nieuwe te pakken.
  • Verkeerd gebruik: Door een condoom per ongeluk verkeerd om op de penis af proberen te rollen komt er voorvocht op. Draai je het condoom daarna om, zit dat voorvocht aan de buitenkant en komt in contact met je partner. Daarnaast is herhaaldelijk oprekken van het condoom (wat kan gebeuren als je probeert het condoom de verkeerde kant op af te rollen) aanleiding tot beschadiging.

Wingman heeft een aantal van de gebruiksproblemen opgelost door vleugels om het condoom te doen waarmee je het condoom omdoet. Je kan makkelijk voelen wat boven en onder is en het tuitje blijft vanzelf luchtvrij.